Pohjois-Pohjanmaan liikkuvin kunta

Pyhännän kunta sai viime perjantaina Pohjois-Pohjanmaan urheilugaalassa palkinnon: Pohjois-Pohjanmaan liikkuvin kunta. Sisäliikuntamahdollisuudet Pyhännällä paranivat olennaisesti vuonna 2019 valmistuneen liikuntahallin laajentamisen ja kuntosalin rakentamisen myötä. Tällaiset panostukset ovat kovia pienessä kunnassa. Investoinnin arvo oli  noin 10 % kunnan vuosibudjetista.

Investoinnin tarve ja kohde selvitettiin Pohjois-Suomen liikunta ry:n kyselyllä selvittämällä, mikä on tärkein liikuntapaikka pyhäntäläisille. Vastauksissa ilmeni selkeästi sen olevan liikuntahalli, jonka vuorot olivat täynnä aamusta iltaan. Laajentamalla liikuntasalia ja tuomalla samassa yhteydessä kuntosali liikuntasalin yhteyteen mahdollistettiin yhä useampi yhtäaikainen salivuoro.

Tila vaatii tietysti myös ohjattua toimintaa käyttäjille. Vuonna 2017 palkattiin osa-aikainen ohjaaja vapaa-aikatoimeen. Ohjaajan toimesta kerhojen ja kerholaisten määrä on noussut merkittävästi. Esimerkiksi temppukerhossa on liikkumassa kerralla 40-50 alakouluikäistä lasta, joka on noin kolmasosa alakouluikäisistä. Suosiota ei luonnollisestikaan vähennä se, että kerhot ja salivuorot ovat kuntalaisille ilmaisia.

Sivistysosastolla olemme jo pitkään yrittäneet tuoda keskimäärin vuosittain uuden liikunta- tai harrastusmuodon tai -tavan kuntalaisille. Edes pienen. Tänäkin vuonna mietimme, millä lailla seuraavaksi kuntalaisille saisimme uusia mahdollisuuksia. Kuluvan vuoden suunnitelmiin kuuluu myös kuntalaisten vapaa-ajantarpeiden kartoituskysely.

Samuli Yrjänä, sivistysjohtaja, rehtori