Kunta ja hallinto

Pyhäntä sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, sen etelälaidalla. Idässä Pyhäntä rajoittuu Kainuuseen, Kajaaniin, etelässä Pyhäjärveen sekä Pohjois-Savoon, Vieremään ja Kiuruveteen. Lännessä naapurikuntana on Kärsämäki ja Pohjoisessa Siikalatva. Pyhäntä kuuluu Haapaveden-Siikalatvan seutukuntaan.

Kunnan keskustaa halkovat valtatie 28 (Kokkola-Kajaani) ja kantatie 88 (Iisalmi-Raahe). Ouluun on matkaa 122 km, Kajaaniin 77 km ja Iisalmeen 77 km.

Elinkeinot

Pyhäntä on kunta, jossa teollisuus on suurin työllistäjä.

Kunnasta löytyy edullisia teollisuustontteja yritysten tarpeisiin, hyvä yritysympäristö, vaihtoehtoja asumiseen ainutlaatuisen luonnon keskellä ja asianmukaiset kuntapalvelut.

Kunnan alue ja luonto

Pyhännän kunnan kokonaispinta-ala on 847,5 km2, vesipinta-ala on 36,7 km2 ja maapinta-ala 810,8 km2. Asukastiheys on 1,8 as/km2. Suurimmat järvet ovat Pyhännänjärvi, jonka rannoille kirkonkylä on rakentunut sekä kalaisuudestaan ja hiekkarannoistaan tunnettu Iso-Lamujärvi. Maastonmuodoltaan kunnan läntiset osat ovat tyypillistä pohjalaista tasamaata, kunnan itäisissä osissa maasto on vaihtelevaa harjuineen ja järvineen. Pyhäntä on vedenjakaja-aluetta, josta mm. Siikajoki saa alkunsa.

Pyhännän Kunnantalo 700leveys.jpg