Huippunopeat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat maaseudun elävänä ja toimintakykyisenä pysymisen vaikeissakin tilanteissa

Päivän tilanne

Elämme hetkessä, jolloin koronaepidemia täyttää uutisotsikot ja mielemme. Vaikeasta tilanteesta huolimatta meidän pitää katsoa luottavaisena tulevaisuuteen yhdessä. Olemme nyt huomanneet, että tietoliikenneyhteyksien merkitys on kasvanut, kun meistä useimmat tekevät töitä kotoa käsin etätöitä ja opetusta hoidetaan myös laajalti verkon kautta. Myös monien palveluiden saatavuus pystytään varmistaan tehokkailla tietoliikenneyhteyksillä. Tässä blogissani kerron tarkemmin Pyhännällä käynnistyvästä kuituverkon selvitys- ja tiedottamishankkeesta, vaikka se koronaepidemian johdosta hidastuukin.

Taustaa ja tarve

Pyhännällä on käynnistetty kuituverkon selvitys- ja tiedottamisprojekti “VALOKUITUA PYHÄNNÄLLE” Siikaverkko Osuuskunnan toimesta. Vuonna 2013 perustettu Siikaverkko on rakentanut valokuituverkkkoa Siikalatvan kuntaan, Haapaveden kaupunkiin ja Pyhännällä Tavastkengälle. Hankkeen tavoitteena on kuntalaisten, yritysten ja myös julkisen ja kolmannen sektorin tiedottaminen ja tulevaisuuden tietoliikennetarpeiden selvittäminen Pyhännän alueella. Isona kuvana tässä kaikessa on Pyhännän elinvoimaisuuden, pitovoiman, vetovoiman ja valovoimaisuuden lisääminen.

Mitä hyötyä valokuidusta ja nopeista tietoliikenneyhteyksistä on

Monta kertaa valokuitua verrataan langattomiin G-verkkoihin, vaikka kyseessä on aivan eri tasolla oleva yhteys. Tämän päivän talotekniikan ja kodinkonelaitteiden ohjaus vaatii nopeita ja varmoja tietoliikenneyhteyksiä. Vanhusten asuminen maalla omassa kodissaan mahdollistuu, kun etäyhteyksien kautta heidän terveyttään voidaan seurata ja sitä kautta voidaan olla enemmän läsnä heidän jokapäiväisessä elämässään. Monet päivittäiset palvelut vanhuksille voidaan rakentaa helppokäyttöiseksi, kun on käytetettävissä hyvä tietoliikenneyhteydet. Pyhännällä on paljon mökkejä, joissa hyvien tietoliikkenneyhteyksen avulla voidaan tehdään vaativia etätöitä. Viihteen katsomisesta ja virtuaalisuudesta kiinnostuneille nopea ja häiriötön valokuitu tarjoaa aivan uudenlaisen elämän. 

Miten liikkeelle ja mistä saan lisätietoa

Hankkeen työryhmä on istunut alas pari kertaa ja tehnyt suunnitelman käytännön toimenpiteistä. Tavoitteena on erilaisten tapahtumien ja monipuolisten markkinointityökalujen avulla tavoittaa kaikki kuntalaiset. Markkinoinnissa käytetään työkaluina mm somea, kuntatiedotetta, kuntalaisnäyttöjä, painettuja ilmoituksia eri paikoissa, esitteitä, lehtijuttuja, blogikirjoituksia. Markkinointiviestintää lähdetään tekemään alussa kylille (Lamujoki, Maaralankylä, Ahokylä) ja mökkiläisille, jonka jälkeen sitä laajennetaan kirkonkylälle. Liikekeskukseen laitetaan hankkeesta kertova markkinointikoju ja kirjastoon tulee “kuituklinikka”, jossa asiantuntija Heikki Kumpula kertoo valokuidun mahdollisuuksista viikoittain. Heikki Kumpulan tavoittaa puhelimella numerosta 050-4708933 tai sähköpostilla heikki.kumpula@siikaverkko.fi. Yhteiset tapaamiset ja konkreettiset toimenpiteet käynnistetään, kun koronaepidemiasta johtuvat rajoitukset ovat poistuneet.

Mahdollisuus, jota ei kannata hukata

Valokuitu on tulevaisuutta ja sen antaa erinomaiset mahdollisuudet pitää maaseutu elävänä, taajama valovoimaisena sekä yritykset kilpailukykyisenä markkinoilla. Hankkeen tarkemmasta aikataulusta ja tapahtumista kerrotaan eri kanavilla myöhemmin. Lähdetään tekemään Pyhännällä yhdessä entistä parempaa ja turvallisempaa huomista.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Ismo Mäkeläinen, elinkeinojohtaja