Matkailu, majoitus ja nähtävyydet

Hotelli

Akselin ja Elinan Asema Oy
Kairantie 5, 92930 Pyhäntä

Hotelli sijaitsee Pyhännällä Oulu-Kuopio tien (88) ja Kokkola-Kajaani tien (28) risteyksessä Liikekeskus Pyhännän tiloissa. Samassa rakennuksessa toimivat myös ruokakauppa Sale, Akselin ja Elinan Asema Oy:n kahvila-ravintola, Terveystalo, parturi/kampaamo sekä fysioterapia. Piha-alueelta löytyvät mm. ABC-mittarikenttä sekä sähköautojen latauspiste. Rakennuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee mm. lasten leikkipuisto ja liikennepuisto.

Hotelli käsittää 7 kpl tasokkaita 1 (-2) hlön huoneita, joissa yksi 120 cm leveä sänky (2 hlön majoittuessa tuodaan lisävuodevaatteet sekä pyyhkeet), TV, jääkaappi ja mikroaaltouuni.

Tiedustelut/varaukset ma-pe klo 8-20, la klo 9-20 ja su/arkipyhät 10-20 puh. 050 4388 514 tai suoraan kassalta, muuna aikana puh. 040 7617 808.

Sisäänkirjautuminen mahdollista myös mainittujen kelloaikojen ulkopuolella

Mökkimajoitus

Salmijärven Kämppä -esite

Vapaa-ajan Kalastajien majoituspalvelut,  puh. 050 5055 012

Kontiolammen maja ja rantasauna. Majassa tilat 15 hengelle, takka ja kaasuhella. Hinnat: maja + sauna 80 €/vrk, pelkkä maja 60 €/vrk, pelkkä sauna 40 €/vrk, 3h 25 €/12h ja myös sopimuksen mukaan tapaus kohtaisesti. Vuokra-aika alkaa normaalisti klo 12:00.

Risto Korsulaisen majoituspalvelut, puh. 040 9644 515

Ahvenjärven majat, 2 kpl majoja, joissa kummassakin 9 petipaikkaa, kamiinalämmitys, hinta 40 €/vrk.

Vuokrattavat saunat

Ahokylässä, Ahvenjärven rannassa savusauna (n. 15-20 henk.), hinta 170 €/vrk sauna valmiiksi lämmitettynä tai 90 €/vrk itse lämmitettynä.
Lisätiedot: Risto Korsulainen 040 9644 515

Ahokylässä Ahvenjärven rannassa sauna + tupa, hinta 70 €/vrk, joka sisältää saunan ja tuvan lisäsi veneen. Varustukseen kuuluu aurinkokennovalaistus ja kaasujääkaappi.
Lisätiedot: Risto Korsulainen 040 9644 515

Kontiolammen rannassa sauna + takkatupa, hinta 40 €/vrk tai 25 €/12 h.
Lisätiedot: Pyhännän Vapaa-ajan Kalastajat 050 5055 012

Kirkonkylällä Museonrannassa sauna (avantouintipaikka)
Lisätiedot: Pyhännän Avantouimarit 040 9348 882 tai 040 7318 830.

Nähtävyydet

Kirkko

Pyhännän kirkko on lääninarkkitehti W. A. Tötterströmin suunnittelema tornillinen pitkäkirkko, joka on tyyliltään kansallisromanttinen. Kirkko on rakennettu Pyhännänjärven rantaan vuosina 1907-1909. Alttaritaulu on Kaarlo Metsävainion maalaama "Hyvä Paimen".

Kotiseutumuseo

Kirkonkylän kupeessa, Kestiläntien varressa on perinteikäs kotiseutumuseo, johon on koottu arvokas ja monipuolinen esineistö kertomaan pitäjän historiasta. Esineistö on sijoitettu pitäjän eri puolilta siirrettyihin tyypillisiin paikkakuntalaisiin rakennuksiin. Museon esineistöstä ja aukioloajoista antavat lisätietoa kirjastovirkailijat Kirjastotalo Iisakissa, puhelin 040 1912 237.

Kirjailija Pentti Haanpään kesäasunto Korpelainen

Iso-Lamujärven rannalla sijaitsee kirjailija Haanpään 1950-luvun tyyliin entisöity kesämökki. Kirjailija vietti mökillä kesiään kirjoittaen ja kalastellen. Opastus paikalle Kajaani-Kokkola tieltä erkanevalta Pentti Haanpään tieltä. Tutustuminen sopimuksen mukaan, puhelin 040 1912 237.

Luontopalvelut

Kunta on panostanut ja panostaa luontopalveluiden kehittämiseen, jotta sekä vierailijat että kunnan asukkaat voisivat nauttia alueen virkistävästä ja rauhoittavasta luonnosta.

Luonnon tarjoamat harrastus- ja virkistysmahdollisuudet ovat nousemassa yhä tärkeämpään asemaan nykyajan kiireisen ja stressaavan elämäntavan vastapainoksi.

Ideoita luontopalvelujen kehittämisestä ja vinkkejä nykyisten palveluiden ylläpitoon liittyvistä muutostarpeista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen pyhannankunta(at)pyhanta.fi

Pyhännän kunnan itäinen osa on asumatonta erämaaseutua. Metsähallituksen maa-alueet liittyvät Talaskankaan aarnimetsäalueeseen. Ahven- ja Salmijärven harjualueet jatkuvat Ylä-Savoon. Harjujono on osa Suomen pisintä harjumuodostelmaa. Erämaa-alueilla on runsas lintukanta. Nisäkäslajeja ovat mm. karhu, susi, hirvi, metsäpeura, metsäkauris ja majava.

Ahvenjärven alue Ahokylässä, Juutistentien varressa, on suurelta osaltaan harjujen suojelualuetta. Alueella on harjujen välissä useita pieniä lampia. Purot ovat syvissä kanjoneissa, joissa on luonnontilaista metsää. Alue soveltuu monipuolisesti virkistyskäyttöön. Iso-Ahvenjärven rannassa on saunoja ja mökkejä. Iso-Ahvenjärveen on luonnonkalojen lisäksi istutettu kirjolohta ja siika.

Alueella on myös 8 km:n pituinen Kairanmaankierros luontopolku.

Kalastusluvat Kalastuslupien hinnat ovat kaikilla lupakohteilla samat (Kontiolampi, Iso-Ahvenjärvi ja Pahalampi). Seuran jäsenille 25 €/vrk., ei jäsenille 30 €/vrk., nuoren alle 12 v. maksu on 12 €/vrk silloin kun mukana on normaalin kalastusluvan lunastanut henkilö. Luvat ovat henkilökohtaisia ja luvan hinnalla saa pyytää 3 kpl lohikaloja. Luvan myyjiä ovat K-Market Pyhäntä, puh. 088123291, SEO Otanmäki, puh. 050-3221599, Risto Korsulainen, puh. 040-9644515, Sulo Heikkinen, puh. 050-5055012.

Pyhännän Vapaa-ajan kalastajien liittymis- ja jäsenmaksut: Seuraan liittymismaksu 20 €/aikuinen, alle 18 v. ei liittymismaksua. Vuotuinen jäsenmaksu  26 €/aikuinen, 10 €/nuorisojäsen.

Salmijärven erämaa-alueella, jonne johtava tie erkanee Juutistentiestä, on paljon kauniita soisia lampia ja järviä. Harjujakson päällä kulkee tie, josta on alueelle upeat näköalat. Salmijärven alueella on kämppä ja rantasauna, jotka ovat retkeilijöiden vuokrattavissa Irene ja Pekka Väyryseltä, 040 7549 352 tai 040 7549 356.

Salmijärven kämppä -esite

Muinaisjäännöksiä ovat mm. Lohipuron peurakuopat ja Hautalammen järvenpohjassa oleva siipiruuhi.

Kontiokankaalta, joka sijaitsee n. 10 km Pyhännältä Kajaaniin päin, löytyy kaunista harjumaastoa, jossa risteilee polkuja. Kontiolammen rannassa on sauna, kämppä ja uimapaikka, joita vuokraa Pyhännän Vapaa-ajankalastajat (puhelin 050 5055 021, Sulo Heikkinen), jolta saa myös kalastuslupia järvelle.

Itämäki-Eteläjoki -alueella on arvokkaita vanhojen metsien alueita. Itämäessä on lehtoja, niittyjä, luonnontilaisia soita ja runsaasti uhanalaisia lajeja. Itämäki on harvinaisuus jyhkeine kuusikkoineen ja vehmaine lehtometsineen. Eteläjoen alue on vanhojen metsien suojelukohde ja Itämäessä on lehtojensuojeluohjelman kohde. Alueeseen sisältyy pieni yksityinen suojelualue.

Kansanneva-Muurainsuon soidensuojelualue on laaja soiden ja metsäsaarekkeiden muodostama kokonaisuus. Alueen suot ovat tärkeitä suolinnuston suojelun kannalta. Muurainsuo sijaitsee aivan Iisalmi-Raahe -tien läheisyydessä. Se on noteerattu tien hienoimmaksi suonäkymäksi.

Iso-Lamujärvi lukuisine saarineen tarjoaa hyvät kalastus-, veneily- ja retkeilymahdollisuudet rauhaa rakastavalle. Järven länsirannalla on Pitkähiedan uimaranta ja itärannalla on Kamulankylän uimaranta, joissa molemmissa on grillikatokset, pukukopit ja wc:t sekä tilavat paikoitusalueet. Venevalkama on Kamulankylän puolella, Huhmarpuron varressa.

Pyhännänjärvi, jonka rantamille kirkonkylä on levittäytynyt, on kaunis, kalaisa järvi palvelujen lähellä. Järven ylittävältä sillalta avautuu molemmin puolin kaunis järvimaisema, jota voi pysähtyä ihailemaan sillankorvaan rakennetulta levähdyspaikalta. Kirkonkylän kupeessa, Kestiläntien varrella on kuntalaisten ja matkailijoiden käytössä uimaranta laitureineen ja grillikotineen. Talvella Pyhännän Avantouimarit ry pitää uimarannalla avoinna valaistua avantoa.