Yksinyrittäjien korona avustus

Suomen hallitus on 8.4.2020 linjannut, että yksinyrittäjien tukemiseen kohdennetaan 250 milj. euroa. Tämä ohjataan yrittäjille kuntien kautta. Rahoituksen ensimmäisessä vaiheessa kunnille myönnetään rahoitusta 100 M€ siinä suhteessa, kuin kunnissa on yksinyrittäjiä.

Yksinyrittäjän avustus on 2 000 euron suuruinen kertakorvaus. Avustusta voidaan myöntää yksinyrittäjän toiminnan vakauttamiseen aikavälillä 16.3.2020 – 31.8.2020. Avustusta voi hakea 30.9.2020 saakka.

Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa, Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta. Yksinyrittäjällä ei voi olla palkattua työvoimaa. Yksinyrittäjyys katsotaan hakemushetken tilanteen mukaisesti.

 

Hyväksyttävät kustannukset ja avustuksen hakeminen

Avustusta voi hakea laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja muut toimistomenot.

Yrittäjän itselleen nostama palkka ei kuulu hyväksyttäviin kuluihin.

Yksinyrittäjä hakee avustusta kirjallisesti kotikunnastaan (YTJ-rekisterin mukainen kotikunta). Sähköinen hakemus nopeuttaa käsittelyä. Puutteellisten hakemusten pohjalta ei ole mahdollista tehdä päätöksiä.

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakemuksen vastaanottaminen täytyy järjestää siten, että hakemuksen saapumishetki on yksilöitävissä vähintään päivänmäärän tarkkuudella.

 

Pyhäntä:

  • Hakemuslomake löytyy tämän artikkelin lopusta liitetiedostona (Word tiedosto) ja se lähetetään osoitteeseen pyhannankunta@pyhanta.fi
  • Paperisen hakemuslomakkeen saa kunnantalolta ja täytetyn hakemuksen liitteineen voi palauttaa kunnantalon henkilöstölle.

 

Avustuksen myöntämisen edellytykset ja kriteerit

  • Yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat merkittävästi heikentyneet koronaepidemian takia 16.3.2020 jälkeen.
  • Yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan;
  • Yritystoiminta on päätoimista. Päätoimiselta yksinyrittäjällä tarkoitetaan yrittäjää, jolla on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutusnumero) tai joka voi esittää vähintään 20 000 euron vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen. Mikäli yritys on aloittanut alle 6 kk sitten, niin tulee osoittaa, että jo syntynyt tulovirta olisi jatkuessaan johtanut   20 000 euron laskutukseen 12 kuukauden ajanjaksolla. 

 

Hakemuksen liitteet

  • verovelkatodistus
  • viimeisin tilinpäätös 2019 tai viimeisin veroilmoitus 2019

 

Lisätietoja

Elinkeinojohtaja Ismo Mäkeläinen. puh. 040-5148935, ismo.makelainen@siikalatva.fi
Projektipäällikkö Pasi Anttila, puh. 041-5012422, pasi.anttila@siikalatva.fi

Liitteet